Neidentificat: un thriller cerebral, sumbru și incendiar


Neidentificat e al doilea film al lui Bogdan George Apetri, la zece ani distanță de la debutul său, Periferic. Între timp, el predă regia de film la Universitatea Columbia din SUA.


Neidentificat a fost în competiție anul trecut la Varșovia, unde a luat Premiul Juriului pentru cei doi actori, Bogdan Farcaș și Dragoș Dumitru, excelenți amândoi! Secondați de Vasile Muraru într-un contre-emploi fabulos și de Emanuel Pârvu, Valentin Popescu, Cezar Antal, Ana Popescu, Kira Hagi. Bogdan Farcaș, actor din Iași, a slăbit 11 kilograme pentru rol! E primul lui rol principal într-un film românesc, rol de Oscar și garantez că va lua premiul Gopo la anul! Un soi de Liam Neeson tânăr, slab, cu intense trăiri interioare.

Recent, Neidentificat a luat și premiul FIPRESCI la TIFF (Premiul presei străine) și acum și Trofeul Anonimul la Sf. Gheorghe. S-a zis despre el că e un film românesc ALTFEL, și este. Dar ce e un film românesc ALTFEL? Și Tata mută munții și Întregalde, care rulează acum pe ecrane, sunt filme ALTFEL, fiecare film în felul său este altfel.


Nu poți vorbi despre subiectul filmului fără a da în vileag amănunte care îl dezvăluie (spoilers). E suficient să spunem că Florin Iespas (Farcaș) e inspector la poliția din Piatra Neamț, și că mult din film e procedural, în care îl urmărim pe el fără să știm exact ce face și de ce face ceea ce face. Dar lucrurile se leagă mai încolo și tot ce se întâmplă pe ecran în ritmul propriu, lent, are noimă și va avea sens. Și mai trebuie spus că pilonul (sau pionul) este Bănel, suspectul de incendieri (un alt recital actoricesc și un rol remarcabil al lui Dragoș Dumitru).

Scris de Apetri împreună cu Iulian Postelnicu (actorul din Arest, premiat cu Gopo), montat tot de el și co-produs alături de Florin Șerban și Oana Iancu, filmat de aplomb de Oleg Mutu, cel mai cu ștaif DOP (director de imagine) al Noului Val Românesc (de la Moartea domnului Lăzărescu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, la filmele lui Serghei Losnitza și Marian Crișan), nu în maniera sa caracteristică, între planuri-secvență dificile și niște aerial-uri spectaculoase, pe muzică de Chopin, cu o scenografie atent construită de Mihaela Poenaru, Neidentificat e un film de văzut, gândit și trăit, un thriller cerebral, sumbru și incendiar (la propriu)!

Tot în această perioadă, Bogdan Apetri e în competiție la festivalul de la Veneția cu noul său film, Miracol. Este o legătură între cele două filme, Neidentificat și Miracol: se petrec în același univers, în Piatra Neamț, cu aceiași polițiști, și ar mai urma încă un film care să-i încheie trilogia. Succes!


Mulțumiri lui Sega, cu care l-am văzut și l-am dezbătut și care m-a ajutat să editez textul!


Neidentificat se poate vedea pe 22 august în Piața Sfatului, în cadrul Caravanei TIFF Unlimited la Brașov.


Filmul va rula la prima ediție TIFF Brașov (22 august, de la 21:30 în Piața Sfatului – intrare liberă) și la 13-a ediție a festivalului Filmul de Piatra (28 august, de la 20:30, în Curtea Muzeului „Calistrat Hogaș”).