Scriitori la școală 2021, la final: aproape 700 de elevi, 8 scriitori și 7 liceeS-a încheiat cu bine și ediția din acest an a proiectului Scriitori la școală. Majoritatea întâlnirilor s-au putut desfășura cu prezență fizică, în sălile de clasă. În cadrul ediției din acest an, au avut loc întâlniri între elevi de la 7 licee din Târgu Mureș și 8 scriitori contemporani. Autorii invitați au susținut câte 3 ore de literatură română sau maghiară; întâlnirile, organizate cu ajutorul cadrelor didactice din liceele partenere, s-au desfășurat la clasă, cu excepția a 4 ore, care au fost ținute online.


Menit să promoveze literatura contemporană în rândul publicului tânăr, prin organizarea de întâlniri autentice, libere și prietenoase între elevi și scriitori de limbă română sau maghiară, proiectul este implementat de Asociația Podium din anul 2017.Seria întâlnirilor a fost inaugurată de Ioana Pârvulescu pe 30 septembrie, la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. A urmat György Alida la Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Alina Nelega la Liceul Vocațional de Artă (una dintre ore s-a desfășurat online), Robert Gabriel Elekes la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, Horia Marchean la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai”, Simon Márton la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” (online) și Láng Zsolt la Liceul Vocațional de Artă. Seria de întâlniri a fost încheiată de Dan Coman în 25 noiembrie, la Colegiul Național „Unirea“.


693 de de elevi și 20 de cadre didactice au beneficiat de întâlnirile cu cei 8 scriitori invitați.Ecouri entuziasmante

„Sunt foarte bucuroasă că am inaugurat proiectul Scriitori la școală. Fără îndoială că infuzia aceasta de copilărie, de inocență, ca să fim în ton cu ce am scris, și de tinerețe, face bine oricărui scriitor. Sper din toată inima că le-a făcut bine și elevilor. Ei au nevoie să vadă că scriitorii sunt oameni, la fel ca ei, ca părinții lor, la fel ca orice alt om. Și să vadă că scriitorii nu sunt statui, mai ales asta. În general, m-am luptat de-a lungul vieții cu ideea de încremenire în statuie. Îmi place să umanizez statuile și în nici un caz nu aș vrea ca elevii să creadă că scriitori contemporani nu există, că toți scriitorii sunt morți”, a declarat Ioana Pârvulescu.Profesoara Cristina Timar de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” a considerat că „(...) e important ca elevii să vadă că scriitorul contemporan se mișcă în lumea aceasta haotică, cu problemele ei, și încearcă să-i dea un sens. Încearcă să-i dea o direcție și încearcă să își găsească sensul în lumea aceasta.”


Dan Coman a subliniat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri între elevi și scriitori măcar în câte un liceu din fiecare județ. Totodată, scriitorul a constatat o stare de fapt încurajatoare în rândul liceenilor: „Mi s-a reconfirmat că tinerii sunt extraordinari. Povestea aceasta că nu mai citesc și că nu sunt interesați de nimic e o vorbă goală. Sigur că nu toți sunt interesați de fenomenul acesta al literaturii contemporane, dar cei care sunt, sunt extraordinari. Mie îmi plac în mod deosebit aceste întâlniri, pentru că pe o parte poți să iei pulsul, să afli despre ce sunt interesați, cum văd lucrurile, ce citesc și pe de altă parte, dinspre scriitori pot să vină foarte multe informații care să-i atragă pe tineri către literatura contemporană.”